La Policia Local de Son Servera augmenta la vigilància durant els mesos d'estiu.
Alumnes de la Universitat de Washington tracen per primera vegada el pla d'un dels jaciments més importants de Son Servera: Antoni Puig i Jordi Hernández-Gasch juntament amb el professor Marcos Llobera
Cala Bona i Cala Millor, ha permès documentar per primera vegada les restes d'un dels majors poblats prehistòrics del municipi de Son Servera, conegut com es Corralassos. Es tracta d'un dels tres majors jaciments.
AGENCIA MANACORNOTICIAS 19/07/2019 - 02:08:00
"El jaciment era a penes visible degut a la mala herba que el cobria, encara que tenim fotografies de principis d'aquest segle en les quals apareix relativament net", assevera Puig.

Alumnes de la Universitat de Washington tracen per primera vegada el pla d'un dels jaciments més importants de Son Servera. Passat l'equador de la campanya arqueològica d'aquest any, s'ha pogut arreplegar molta d’informació sobre Es Corralassos. El projecte de recerca que des de l'any 2014 han desenvolupat els arqueòlegs locals Antoni Puig i Jordi Hernández-Gasch juntament amb el professor de la Universitat de Washington d'origen mallorquí, Marcos Llobera, sota el patrocini de l'Ajuntament de Son Servera i amb la col·laboració d'un nodrit grup d'hotels de Cala Bona i Cala Millor, ha permès documentar per primera vegada les restes d'un dels majors poblats prehistòrics del municipi de Son Servera, conegut com es Corralassos. Es tracta d'un dels tres majors jaciments del municipi.

L'estudi d'aquests poblats emmurallats, dos pròxims a la costa, Mestre Ramon i es Corralassos, i un a l'interior, sa Pleta de Son Gener, és un dels objectius principals del projecte. En anys previs, els esforços dels arqueòlegs es varen centrar en Mestre Ramon i aquest any s'han iniciat els treballs en es Corralassos, un jaciment catalogat que era conegut, almenys, des de la dècada dels anys seixanta, encara que la informació disponible era molt escassa. Tot i que es tenia notícia de l'existència de dos talaiots i d'un tram de muralla, mai no s'havien descrit restes d'altres construccions ni s'hi havia fet cap pla. "El jaciment era a penes visible degut a la mala herba que el cobria, encara que tenim fotografies de principis d'aquest segle en les quals apareix relativament net", assevera Puig.

Una mesura que té com a objectiu oferir més tranquil·litat als vianants i comerciants i evitar, tant com sigui possible, petits furts tant en botigues com als mateixos turistes que passegen per la zona.

El juny passat i gràcies al permís dels propietaris del terreny, voluntaris internacionals del Servei Civil Internacional, dirigits pels restauradors del projecte, Margalida Munar i Bernat Burgaya, varen realitzar una neteja de vegetació i les restes van emergir de nou. "Ens va sorprendre el bon estat de conservació de moltes estructures", puntualitza Munar. A més de localitzar els dos talaiots i dos trams de muralla més tardans de l'època balear, i una porta d'ingrés, s'han reconegut un mínim de quatre edificis i altres trams inconnexos de murs. Un d'aquests recintes té una planta de ferradura i és de grans dimensions, 20 m de llarg per 13 d'ample. Segons Hernández-Gasch "podria tractar-se d'una casa de finals de l'època talaiòtica com les que es troben a ses Païssesd'Artà, encara que sense dades addicionals és actualment impossible verificar-ho".

Ara, durant aquest mes de juliol i dins el curs d'estiu que la Universitat de Washington realitza cada any al municipi de Llevant, s'ha aixecat per primera vegada el pla d'aquestes restes. "Volíem que els nostres estudiants aprenguessin tècniques de topografia i fotogrametria i que al mateix temps aportassin informació essencial per al projecte que anam desenvolupant des de fa 6 anys", ha declarat Llobera.

I jornada de visibilització del patrimoni arqueològic de Son Servera. Aquest diumenge 21 de juliol l'ajuntament ha organitzat una jornada per a donar visibilitat al ric patrimoni del municipi. Des d'un punt elevat es podrà observar els senyals de fum que des de 12 jaciments s'iniciaran a la vegada. Els diferents colors del fum representen els diferents tipus de monuments i èpoques dels jaciments serverins. La convocatòria és a les 9 del matí en la plaça de Sant Joan per encendre una hora després els jaciments. Aquest acte no s'ha fet mai a cap part de l'Illa.

La Policia Local de Son Servera augmenta la vigilància durant els mesos d'estiu. Des de l'àrea de Policia s'ha posat en marxa aquest dispositiu especial a la zona costanera de Son Servera que es mantendrà fins a final del mes de setembre. Des de principis del mes de juliol les zones turístiques de Son Servera disposen de més vigilància policial pels carrers. La Policia Local del municipi ha incrementat la vigilància i l'atenció ciutadana en les hores de més afluència de vianants en les zones turístiques. Una mesura que té com a objectiu oferir més tranquil·litat als vianants i comerciants i evitar, tant com sigui possible, petits furts tant en botigues com als mateixos turistes que passegen per la zona.

Aquest dispositiu donarà visibilitat al cos policial potenciarà així la sensació de tranquil·litat de veïnats i visitants, alhora que permetrà un major control de les activitats il·legals al carrer. Així, aquestes patrulles també sancionaran i controlaran les activitats regulades que no tenguin l'autorització administrativa corresponent. De fet, en aquest sentit, ja s'han identificat nombrosos artistes de carrer sense autorització.

Amb aquest reforç també s'han pogut detectar i detenir bandes de romanesos que demanen signatures i donatius per a falses ONG, o a diferents carteristes ja coneguts per la Policia. Des de l'àrea de Policia, el regidor Sergio Valbuena confia que aquesta mesura serà efectiva i que «garantirà la seguretat de la zona costanera del municipi», la que més creix durant la temporada d'estiu.

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado