Consell de Mallorca ha incrementat en un 17% la partida destinada a la cultura
El Consell ha entregat, aquest dimecres, els Premis Mallorca 2023 de Creació Literària i Fotografia Contemporània al Teatre Principal de Palma
L’acte d’entrega dels guardons ha comptat, enguany, amb actuacions musicals de Mar Vives i Sergio Llopis, a més dels espectacles dels dimonis de Kinfumfà, la batucada Batu-al món i el ballet de Francisca Tomàs.
AGENCIA MANACORNOTICIAS 29/11/2023 - 09:05:00
Miquel Vidal Bosch (Palma, 1998) és graduat en Història per la Universitat de les Illes Balears, màster d’Història Contemporània i Món Actual per la Universitat de Barcelona

El Consell de Mallorca entrega els Premis Mallorca 2023. Un total de sis obres han estat reconegudes aquest dimecres en una gala ambientada en l’enfrontament entre el bé i el mal: un clàssic de la literatura. El Consell de Mallorca ha entregat, aquest dimecres, els Premis Mallorca 2023 de Creació Literària i Fotografia Contemporània al Teatre Principal de Palma. L’acte d’entrega dels guardons ha comptat, enguany, amb actuacions musicals de Mar Vives i Sergio Llopis, a més dels espectacles dels dimonis de Kinfumfà, la batucada Batu-al món i el ballet de Francisca Tomàs. La gala ha estat ambientada en l’enfrontament entre el bé i el mal: un clàssic de la literatura.

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha destacat que “és un gran orgull veure que els premis de creació literària estan més vius que mai, ja que la d’enguany és l’edició amb més participació de la història d’aquests guardons: un total de 276 obres s’hi han presentat”. A més, Galmés ha afegit que 56 projectes d’artistes de sis països diferents s’han presentat al Premi de Fotografia Contemporània 2023, “fet que constata el prestigi internacional dels guardons”.

276 obres s’hi han presentat”. A més, Galmés ha afegit que 56 projectes d’artistes de sis països diferents s’han presentat al Premi de Fotografia Contemporània 2023, “fet que constata el prestigi internacional dels guardons”.

Per la seva banda, la vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, ha agraït a totes les persones que han participat en els Premis Mallorca 2023 i ha assegurat que, des de la institució insular, “s’aposta i s’apostarà per la cultura que ens uneix i que ha de ser un punt de trobada”. De fet, ha recalcat que, “pel pròxim any, en Consell de Mallorca ha incrementat en un 17% la partida destinada a la cultura”.

Pel que fa als guanyadors dels Premis Mallorca 2023, Àgata Gil i Núria Figueras han estat les premiades en la categoria de Literatura Infantil per l’obra El melic d’en Frederic. Miquel Vidal ha estat el guanyador del Premi Assaig 2023 amb l’obra Identitat i autogovern. Les Illes Balears a la Transició democràtica, per les bones fonts primàries conjuntades i treballades que desemboquen en conclusions molt interessants, segons el jurat. Pere Perelló s’ha fet amb el guardó de la categoria de Poesia, amb Aspra és la terra i altres poemes: el jurat ha valorat la temàtica reivindicativa del poemari així com la naturalitat, sensibilitat i fluïdesa verbal de l’obra.

Pel que fa a la categoria de Teatre, Neus Nadal ha estat la guanyadora amb Kiken_2023 pel seu risc en l'escriptura, tant en la recerca dels nous llenguatges com en l'àmplia mirada i l'obertura de posades en escena potencials. Finalment, el Premi Narrativa 2023 ha estat per a Marta Grau amb Deixa’m anar, una obra molt ben travada, assegura el jurat, amb una veu convincent i una estructura narrativa sòlida que la fan mereixedora del guardó.

A més dels reconeixements literaris, aquest dimecres també s’ha entregat el Premi Fotografia Contemporània 2023. El projecte Veñen corvos voando baixo, de Tono Arias, ha estat el seleccionat: el jurat ha valorat la seva reflexió i representació d'un episodi global com va ser el confinament per la COVID.

PREMI MALLORCA DE LITERATURA INFANTIL 2023: Núria Figueras Adell, periodista. Núria Figueras Adell (Cornellà del Llobregat, 1972) és llicenciada en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona i actualment és editora de la revista infantil El Tatano, el Cavall Fort dels petits. Ha treballat en diverses editorials i ha publicat nombrosos contes per a infants. L’any 2003 va rebre el premi Mercè Llimona pel conte En Jeroni i les sardines, i el mateix any va rebre el premi Comte Kurt pel conte El mitjà. L’any 2023 ha rebut, juntament amb la il·lustradora Anna Font, el premi internacional Compostel·la, convocat per l’editorial Kalandraka, per l’àlbum titulat La visita.

PREMI MALLORCA DE LITERATURA INFANTIL 2023: Àgata Gil Capeta, il·lustradora i dissenyadora gràfica. Va néixer i créixer a Badalona i des de ben petita volia ser «dibuixant de contes». És llicenciada en Belles Arts a la UB, amb l’especialitat de dibuix i gravat, i graduada superior en Il·lustració i Gràfica publicitària. Treballa com a freelance d’il·lustradora de premsa, editorial i publicitat, de dissenyadora gràfica i de professora de disseny i il·lustració. Ha guanyat diversos concursos.

PREMI MALLORCA POESIA 2023: Pere Perelló Nomdedéu, filòsof. Pere Perelló Nomdedéu (Palma, 1974) és llicenciat en Filosofia i actualment treballa com a comunicador social. En poesia ha publicat Requiescat in Pace (amb Carles Rebassa, Capaltard, 1998), La Llei (Editorial Moll, 2004), Els (in)continents eufòrics (amb Jaume C. Pons Alorda i Emili Sànchez-Rubio, Jújube, 2007), Hypnes (El Tall Editorial, 2009), Poltre(s) (Premi Ciutat de Palma, Editorial Moll, 2010), Anatema (Edicions Documenta Balear, 2012), Cants llebrers (AdiA Edicions, 2016), la plaquette Au ca, arruix! (Premi Carles Hac Mor, Editorial Fonoll, 2018) i Són ets i uts (Lleonard Muntaner Editor, 2021). Ha escrit sobre cultura, llibres i política a publicacions com l'Espira, Caràcters, Tribuna Mallorca, 40putes o Ara Balears. Des de 2019, cada divendres condueix l'espai radiofònic Bon dia poesia a Ona Mediterrània.

PREMI MALLORCA ASSAIG 2023: Miquel Vidal Bosch, historiador. Miquel Vidal Bosch (Palma, 1998) és graduat en Història per la Universitat de les Illes Balears, màster d’Història Contemporània i Món Actual per la Universitat de Barcelona, i actualment, doctorand d’Història a la UIB. Col·labora a l’Espai d’Història de les Fundacions Darder-Mascaró, i és autor de dos llibres: El turisme i el procés urbanitzador a Can Picafort (1961-1973) (2022) i Mallorquinismes: una història oral. Identitat, cultura, societat i política (2022, de forma conjunta amb José María Gago).

PREMI MALLORCA TEXTOS TEATRALS 2023: Neus Nadal Parés, dramaturga. Neus Nadal Parés (Esporles, 1985) és llicenciada en Art Dramàtic a l'ESADIB l'any 2011. És dramaturga, directora i professora de teatre. Membre de l'ADIB (Associació de dramaturgues de les Illes Balears). Ha estat premiada per diferents obres publicades com: Capaltard (premi Llorenç Moyà d’obres dramàtiques 2017); Salvatges (premi Octubre Pere Capellà de Teatre 2018); Roja (premi Joan Guasp de la Vila de Consell 2019) i Loquis (premi Jaume Roca de Teatre 2021).

PREMI MALLORCA NARRATIVA 2023: Marta Grau, periodista. Marta Grau (Barcelona, 1976) és periodista i col·labora en diversos mitjans de ràdio i premsa. Els articles d'opinió i ressenyes més recents, al digital Núvol, l’Ara, La directa i El Culturista, entre d’altres. Ha viscut a Andorra, França, Dinamarca, Nicaragua i Colòmbia. Aquest itinerari té conseqüències literàries. Arran d'un premi, publicà un poemari a Andorra (Carícies de lletra, 2001) i per Colòmbia va publicar una novel·la sobre l’exili polític (El cuerpo, 2019). El 2020 publicà La música que sona quan acaba la cançó (Rosa dels Vents, 2020) que té el Pirineu com un dels protagonistes.

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado